Mentenanta masinilor electrice – nu difera atat de mult

 
Costuri scazute de alimentare
 
  • Alimentarea este unul dintre cele mai dezbatute aspecte cand vine vorba despre masinile electrice vs. cele cu combustie clasica. Si pe buna dreptate. Costul de a-ti incarca masina electrica poate fi aproape de zero pentru cei care detin case pe care au instalat panouri solare. Sa iti poti incarca gratis masina este indiscutabil mai bine decat sa dai banii la benzinarie in fiecare luna. 
 

Verificarile periodice

  • Dar cand vine vorba de intretinerea propriu-zisa, de ce are nevoieo masina electrica?
  •         Din acest punct de vedere, lucrurile nu sunt atat de diferite fata       de        masinile clasice. Chiar daca o masina electrica nu are motor cu combustie, are totusi o multime de componente mobile. Astfel ca poate suferi  aceleasi avarii ca si masinile clasice. Ce-i drept ai fi tentat sa crezi ca poti uita de schimbul de ulei, de filtrele de combustibil, de filtrele de aer ale motorului si de piesele pentru esapament si bujii.
  •  
  • Totusi, desi nu te-ai astepta este posibil ca si o masina electrica sa aiba nevoie de ulei. Dar nu la intervale regulate precum masinile cu combustie. Majoritatea masinilor electrice foloseste tehnologia direct drive sau o transmisie multi-speed pentru a transfera puterea de la motor la roti. Acele sisteme de transmisie ar putea avea nevoie de lubrifiere, dar programul de intretinere va fi diferit de la producator la producator. 
 
Performantele la franare
 
  • Indiferent de tipul masinii, iti vei dori sa mentii franele la performante maxime. Ceea ce presupune verificari si schimbarea ocazionala a placutelor de frana sau a discurilor de frana. In cazul multor masini electrice, franarea este realizata de motorul electric care incearca sa recupereze cat mai multa energie posibil inainte ca franele sa intre efectiv in actiune – ceea ce se traduce intr-o viata mai lunga pentru frane. De asemenea, fata de masinile cu combustibil, cele electrice scapa de greutatea motorului, esapamentului, rezervorului – ceea ce inseamna ca masina este mai usoara si franele sunt mai putin solicitate. Lipsa componentelor clasice este insa compensata de greutatea bateriei, iar diferenta de greutate depinde de la producator la producator. Dar in mare se poate spune ca masinile electrice necesita mai putina atentie decat cele cu combustibil. 
 
Circulatia unei masini electrice
 
  • Cum ramane cu piesa centrala a unei masini electrice: bateria? Majoritatea vehiculelor folosesc sisteme de racire pentru a-si pastra electronicele si bateria la o temperatura rezonabila. Va fi nevoie sa schimbi sau sa completezi acel lichid. Unele masini au conducte speciale pentru circulatia aerului care ajuta bateriile sa functioneze la temperatura optima. In cazul acesta, va fi nevoie sa te asiguri ca acele conducte nu sunt infundate si ca aerul poate circula.
  • Alte aspecte de intretinere nu difera intre cele doua tipuri de masini. Anvelopele, stergatoarele, tratamentele anti-corozive, schimbarea becurilor de lumina sau intretinerea caroseriei raman la fel.  
Departament comunicare
Pentru informatii suplimentare:
contact.presa@allianztiriac.ro
Iti oferim suport