Allianz-Tiriac: evolutie solida si crestere sustinuta.

1,6 milioane de persoane si companii beneficiau la sfarsitul lui 2023 de protectie financiara oferita de Allianz-Tiriac

●        Protectie si despagubiri de aproximativ 2,1 miliarde lei, cu 38% mai mult decat in 2022

●        Subscrieri totale de aproape 3,5 miliarde de lei in 2023, in crestere cu 21% fata de anul anterior

●        Contributii in economie de aproximativ 962 milioane lei, reprezentand cheltuieli cu salarii, comisioane, taxe, impozite și contribuții (BAAR, FGA, ASF)

●        Profit operational de 346 milioane lei

●        Rata combinata pe linia de afaceri principala (RCA) este de 97,4%.

●        Stabilitate financiara crescuta, cu o rata de solvabilitate de 130%

Allianz-Tiriac raporteaza rezultate financiare solide si crestere sustinuta in 2023, in principal, datorate evolutiei pozitive inregistrate in segmentele asigurarilor de viata, asigurarilor auto si a celor facultative pentru locuinte.

Cheltuiala totala cu daunele brute in 2023 a fost de aproximativ 2,1 miliarde de lei, reprezentand despagubiri brute platite si variatia rezervei de daune brute avizate si neavizate. Din aceasta, aproape 1,3 miliarde de lei au fost platite clientilor ca despagubiri in 2023, cu 15% mai mult decat in 2022, oferindu-le astfel un sprijin financiar real.

Volumul total al primelor brute subscrise a fost de aproape 3,5 miliarde lei in 2023, in crestere cu peste 21% fata de anul precedent, conform datelor financiare neauditate. Un avans semnificativ a fost inregistrat in segmentul asigurarilor de viata, de 30% fata de aceeasi perioada a anului anterior, unde compania a continuat sa isi concentreze atentia asupra nevoilor clientilor, dezvoltandu-si activitatea in acord cu directiile strategice asumate. De asemenea, in premiera pentru piata de asigurari din Romania, Allianz-Tiriac a lansat in 2023 prima asigurare de viata care poate fi achizitionata 100% online, in 6 pasi simpli, fara evaluare medicala prealabila.

Pe langa despagubirile platite, Allianz-Tiriac a incheiat 2023 cu peste 4,5 miliarde de lei in rezerve tehnice si o rata a solvabilitatii de 130%, raportata conform Solvency II, ceea ce confirma stabilitatea financiara a companiei si ofera clientilor siguranta angajamentelor de plata viitoare fata de ei.

„In contextul cresterii costurilor de trai si a unui deficit de protectie tot mai mare in randul populatiei, asigurarile generale, dar mai ales cele de viata devin o componenta vitala pentru siguranta financiara a populatiei. Sumele platite anul trecut clientilor nostri au reprezentat un sprijin important pentru cei care au trecut printr-o situatie acoperita de asigurarea lor, ajutandu-i sa se descurce mai usor financiar, fara sa fie nevoie sa-si foloseasca economiile sau sa apeleze la alte solutii pentru acoperirea cheltuielilor neprevazute. Performantele noastre financiare solide, cu o evolutie de peste 3,6 ori mai rapida decat cresterea PIB-ului sau a pietei de asigurari care s-au dublat in ultimul deceniu, confirma capacitatea noastra de a sprijini financiar tot mai multi clienti care aleg sa-si protejeze viitorul cu ajutorul asigurarilor”, a declarat Virgil Soncutean, CEO al Allianz-Țiriac Asigurari.

Evolutie solida si crestere sustinută in 2023

Profitul operational dupa plata despagubirilor, constituirea rezervelor si deducerea cheltuielilor operationale, a fost de 346 milioane de lei, in crestere cu aproximativ 44% fata de 2022. Cresterea profitului operational se datoreaza unui volum de afaceri semnificativ in crestere, precum si unui venit din plasamente mai bun (+59% fata de 2022), in conditiile in care rata combinata pe linia de afaceri principala (RCA), este de 97,4%. Rezultatul inregistrat permite consolidarea capitalului si continuarea investitiilor pentru indeplinirea planurilor de dezvoltare si sustinere a economiei romanesti. In acelasi timp, pe langa despagubirile platite asiguratilor, compania si-a amplificat amprenta in economie prin contributii totale de aproximativ 962 milioane de lei reprezentand cheltuieli cu salarii, comisioane, taxe, impozite si contributii (BAAR, FGA, ASF).

La finalul lui 2023, 1,6 milioane de persoane si companii beneficiau de protectia financiara oferita de Allianz-Țiriac, in crestere cu 11% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Cele mai puternice cresteri au fost inregistrate in segmentele asigurarilor de viata, asigurarilor auto si a celor facultative pentru locuinte. In acelasi timp, numarul clientilor care au achizitionat asigurari online a crescut cu 59% in ultimul an, asigurarile RCA, de bunuri sau de calatorie fiind cel mai frecvent achizitionate in mediul online.

Brandul puternic si calitatea serviciilor oferite la pretul corect sunt factorii cheie care au determinat tot mai multi clienti sa aleaga produsele si serviciile Allianz-Tiriac. Astfel, la finalul anului 2023, Allianz-Tiriac si-a menținut pozitia de lider de loialitate in randul clientilor atat pe segmentul asigurarilor generale, cat si pe cel al asigurarilor de viata.

Top 4 cele mai mari despagubiri platite in 2023

Cea mai mare despagubire din 2023 a fost de aproape 5,5 milioane de lei si a fost platita in baza unei asigurari RCA pentru un accident auto cu vatamari care a avut loc in strainatate. A doua cea mai mare suma despagubita, de aproximativ 3,6 milioane de lei, a fost pentru o asigurare de raspundere civila a unei companii de productie pentru vatamarea unei persoane prin pierderea ambelor membre superioare in urma unui accident prin electrocutare. O despagubire de aproximativ 2,2 milioane de lei a fost platita in urma unui incendiu care a distrus complet o hala si echipamentele de productie aferente ale unui client din industria de constructii.

In cazul asigurarilor de sanatate, cea mai mare despagubire platita a fost de 437,026 de lei, pentru tratament in strainatate a unei boli grave, in baza clauzei specifice atasata produselor de asigurare de viata.

Impact crescut in comunitate si in 2023

Misiunea Allianz-Tiriac este de a construi o zi de maine mai buna, iar succesul financiar permite companiei sa contribuie la cresterea prosperitatii nu doar prin intermediul platilor pe care le face pentru asigurati. Astfel, pe langa impactul in viata clientilor, Allianz-Tiriac s-a implicat si ]n comunitățile din care face parte si a investit in 2023 aproximativ 7,5  milioane de lei in initiative relevante social, in domenii critice precum educatie si incluziune financiara, sanatate, sport si mediu. In 2023, Allianz-Tiriac a continuat sa sustina accesul a aproape 30.000 de copii la programe de incluziune sociala, educatie si performanta sportiva, prin intermediul parteneriatelor si proiectelor dezvoltate impreuna cu SOS Satele Copiilor, Fundatia Polisano, Fundatia Metropolis, Asociatia Salveaza o Inima, Asociatia KinetoBebe, Comitetul Olimpic si Sportiv Roman si Comitetul Paralimpic Roman. In plus, compania a contribuit la un viitor sustenabil prin continuarea implicarii in activitatile de impadurire, cu ajutorul a peste 100 de voluntari Allianz-Tiriac, care au plantat 12.000 de puieti in 2023, pe o suprafata de 3 hectare.

Allianz-Tiriac este parte a grupului german Allianz, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii financiare si asigurari si cel mai valoros brand de asigurari din lume, potrivit celei mai recente evaluari Interbrand. In Romania, compania se bucura de stabilitate financiara si de increderea clientilor de peste 30 de ani.

Pentru informatii suplimentare, va rugam contactati: extern.alexandra.frunza@allianztiriac.ro / alexandra.frunza@goyapr.ro