Daca ai in locuinta camere pe care nu le folosesti, e recomandat sa inchizi usile si sa opresti caldura. Astfel, vei economisi energia electrica care, in mod normal, s-ar consuma pentru mentinerea temperaturii acelei incaperi.
Acopera ferestrele in timpul nopții, cu ajutorul unor draperii sau jaluzele, pentru a pastra cat mai multa caldura in interiorul camerei.
Nu pozitiona obiecte de mobilier in fata caloriferelor din locuinta, deoarece acestea pot absorbi o parte importanta din caldura degajata de calorifere.
Monteaza un intrerupator de lumina reglabil (variator) pentru a reduce consumul de energie electrica.
Achizitioneaza un termostat pentru a putea seta un orar de functionare a centralei, precum si temperatura dorita, in funcție de anumite intervale de timp. O temperatura constanta in locuinta nu numai ca asigura un confort termic pentru tine și familia ta, dar contribuie si la eficientizarea consumului de energie.
Foloseste becuri economice si nu uita sa stingi lumina atunci cand parasesti o incapere. Scoate din priza aparatele pe care nu le folosesti, dispozitivele aflate in standby continua sa consume energie. Este important sa stii cum sa intrerupi alimentarea cu gaz, apa si energie electrica
2. Alege sa faci dus in loc de baie
In medie, pentru o baie folosesti de 4 ori mai multa apa si energie electrica, decat in cazul unui dus rapid. Reducerea consumului se va reflecta cu siguranta in valoarea facturilor primite la sfarsit de luna.
3. Foloseste eficient masina de spalat
Stiai ca daca setezi masina de spalat la temperatura de 30 de grade Celsius, reduci consumul de energie cu aproximativ 40% fata de programele cu temperaturi mai ridicate?
4. Izoleaza-ti locuinta
Potrivit specialistilor, aproximativ 25-30% din caldura se poate pierde prin podea atunci cand locuinta nu este izolata corespunzator. Apelează la solutii profesionale de izolatie termica care sa iti asigure un confort termic atat pe perioada verii, cat si pe cea a iernii
5. Aeriseste corect
Pentru a inlocui complet aerul uzat cu aer proaspat de afara, ferestrele trebuie mereu deschise complet, nu doar rabatate. Aeriseste toate camerele temeinic dimineata (5 -30 de minute, in functie de anotimp). Opreste caldura inainte de a deschide larg fereastra.
6. Investeste inteligent
Anual o familie cu 4 membri poate economisi pana la 160.000 de litri de apa si implicit energie, printr-o metoda simpla si putin costisitoare: instalarea unui cap de dus cu debit scazut.
Frigiderul si uscatorul de par sunt doua dintre cele mai mari consumatoare de energie din locuinta. Inlocuirea acestora cu versiuni mai eficiente energetic te pot ajuta sa reduci consumul de energie la jumatate.
7. Incarca-ti telefonul in masina
Drumul de la serviciu pana acasa poate dura uneori mai mult decat ti-ai dori. Daca esti cu masina, profita de ocazie si incarca-ti telefonul. Astfel, vei avea cu un dispozitiv mai putin de incarcat acasa.
8. Alege asigurarea de locuinta si bunuri My Home pentru a te proteja de cheltuieli neprevazute
Ai acoperire pentru echipamentele electrocasnice si esti despagubit in cazul unor pagube produse de incendiu, furtuna, inundatie. Cumperi online, simplu si rapid aici.