Cum sa reduci consumul

de combustibil si poluarea?

    Chiar daca nu detii o masina electrica si tu poti contribui la protejarea mediului inconjurator.

    Un stil de condus ecologic inseamna reducerea poluarii dar si o modalitate de a economisi combustibil si implicit bani. Ce presupune insa acest stil ecologic de sofat? Cateva schimbari ale obiceiurilor de la volan. Iata cateva recomandari utile:

  • Foloseste cat mai mult frana de motor si mai putin pedala de frana si incetineste masina in mod natural atunci cand este posibil. Vei reduce astfel si uzura placutelor de frana
  • Incearca sa conduci masina cu o viteza constanta. Evita sa accelerezi si sa franezi brusc, pentru ca aceste gesturi duc la un consum ridicat de combustibil si polueaza foarte mult mediul inconjurator. Fii atent la drum, pentru a putea anticipa obstacolele si a incetini din vreme. 
  • Optimizeaza schimbarea treptelor de viteza. Prima viteza nu se foloseste decat pentru a oferi un prim impuls masinii, deci schimbarea la treapta a doua trebuie sa fie facuta rapid. Prima viteza este si cea care consuma cel mai mult, pentru ca este cea mai puternica. Accelerarea se face usor atunci cand se trece pragul de 1.000 de rotatii pe minut. Schimba intotdeauna viteza intr-o treapta superioara atunci cand ajungi la 2.000 de rotatii pe minut in cazul unui motor diesel si la 2.500 de rotatii pe minut pentru cel pe benzina. De exemplu, la o viteza de 50 de kilometri pe ora se recomanda treapta a patra sau a cincea. 
  • Verifica starea anvelopelor. Cauciucurile umflate corect permit un nivel de frecare cu soseaua mai scazut, deci automobilul va intampina o rezistenta mai mica si va consuma mai putin combustibil. Nu numai presiunea cauciucurilor conteaza, ci si gradul de echilibrare al rotilor. Verifica acest lucru la un atelier auto pentru a nu consuma combustibil inutil si a preveni uzura prematura a cauciucurilor si suspensiilor.  
  • Ai grija ca masina sa fie intr-o stare buna de functionare. Inlocuieste periodic uleiul de motor, cel putin o data pe an sau atunci cand a fost atins un anumit numar de kilometri (10.000 - 15.000), in functie de produsul folosit si de nivelul de uzura al motorului.
  • Programeaza-ti atent calatoriile, in functie de traseu. Desi pare neverosimil, sunt multe persoane care fac drumuri in plus din cauza ca nu isi administreaza bine activitatile si timpul.
 

... SI NU IN ULTIMUL RAND:

  • Condu cu o viteza mai mica, mai ales daca nu te afli pe o sosea aglomerata. De exemplu, rularea cu 100-120  de kilometri pe ora in loc de 130 de kilometri permite economisirea unui litru de combustibil la fiecare suta de km parcursa, iar timpul necesar pentru parcurgerea distantei creste cu doar cateva minute. De asemenea, in aceste situatii poti alege modul de conducere ECO si setarea vitezei pe pilot automat, daca vehiculul tau este dotat cu aceasta optiune. 
  • Opreste motorul atunci cand stationezi mai mult de un minut (ex. la benzinarie). Energia necesara repornirii motorului este inferioara celei consumate de un motor in relanti. Nu se recomanda acest lucru atunci cand astepti la semafor.
  • Nu supraincarca masina si elimina tot ceea ce nu este necesar. Indiferent daca este vorba de obiecte mici sau voluminoase, fiecare kilogram in plus in masina inseamna mai multa greutate si implicit un consum suplimentar de combustibil. Cauza acestui efect este asa-numita inertie de masa, adica utilizarea energiei necesare pentru a accelera o masa la o viteza mai mare. Unii specialisti recomanda chiar umplerea rezervorului doar pe jumatate pentru a reduce din greutatea masinii. 
  • Inchide ferestrele masinii daca rulezi cu viteza mare.
  • Foloseste instalatia de aer conditionat doar atunci cand este necesar si nu regla temperatura cu mult mai jos decat cea exterioara.
  • Nu economisi niciodata legat de iluminat, stergatoarele de parbriz sau incalzirea parbrizului, caci siguranta este pe primul loc.
  • Pleaca la drum asigurat. Alege My Car si ai Casco si RCA la pachet.
Departament comunicare
Pentru informatii suplimentare:
contact.presa@allianztiriac.ro
Iti oferim suport