Despre funcționarea mașinilor electrice iarna

E bine să știi că în cazuri extreme poți fii forțat sa devii pieton dacă bateria mașinii se descarcă subit din cauza frigului.

Este adevărat că mașinile electrice pierd din autonomie iarna?

 
  • Da, așa este. Autonomia mașinilor electrice poate scădea din cauza frigului. De aceea, dacă plănuiești o călătorie mai lungă, este indicat să identifici stații suplimentare de încărcare pe traseu. 
De ce mașinile electrice pierd din autonomie când este frig?
  •  
  • Diminuarea autonomiei mașinilor electrice în perioada de iarnă este cauzată de însăși compoziția chimică a bateriei. De câte ori nu ai observat că ți se descarcă telefonul mai repede când este frig afară? Același lucru se întâmplă și bateriilor mașinilor electrice. Temperaturile exterioare joase pot încetini reacțiile chimice ce au loc în interiorul bateriei, ceea ce poate duce la reducerea cantității de curent livrat dispozitivelor receptoare (cum ar fi, de exemplu, un motor) și la scăderea capacității percepute a bateriei.
  • În plus, atunci când afară este frig, modul în care utilizăm mașina tinde să consume mai multă energie. Încălzirea interiorului unei mașini nu consumă multă energie suplimentară în cazul unui motor cu combustie. Căldura pe care o generează este un produs secundar al acestuia, o pierdere necesară de energie, de care ne putem folosi în condiții de frig – suflând pur și simplu aerul cald în interiorul mașinii. Însă în cazul mașinilor electrice, căldura trebuie generată de un sistem electric de încălzire, care este un consumator masiv de curent. Cele mai multe mașini electrice au sisteme care mențin temperatura de funcționare a bateriei într-un interval optim. Iarna, aceste sisteme vor avea nevoie de un plus de energie pentru a susține efortul suplimentar. În concluzie, vremea rece aduce cel mai adesea mai puțini kilometri per încărcare.
 
Cu cât se reduce autonomia mașinilor electrice iarna?
 
 
  • Potrivit Asociației Americane a Automobilelor o mașină electrică pierde cel mai probabil minimum 12% din autonomie pe perioada iernii. Iar această pierdere nu ia în calcul efortul suplimentar la care supui bateria. Când folosești sistemul de încălzire, autonomia se poate reduce chiar și cu 40%. Federația Norvegiană a Automobilelor, pe de altă parte, susține că în medie, proprietarii de mașini electrice se pot aștepta iarna la o autonomie cu aproximativ 20% mai redusă. Dar ce înseamnă de fapt „iarnă” în acest context? La ce temperatură ar trebui să te aștepți ca bateria ta să livreze mai puțin curent electric decât în mod obișnuit? Experții spun că intervalul optim de temperatură pentru bateriile mașinilor electrice este între 4 și 46 grade Celsius. Orice valoare mai mică sau mai mare față de acest interval este probabil să afecteze performanța bateriei.
  •   
  • Deci, dacă te întrebi în ce măsură îți va afecta frigul autonomia mașinii electrice  răspunsul generic este da, însă răspunsul mai corect este depinde.  E important să iei în calcul distanța pe care intenționezi să o parcurgi. Dacă vei călători pe distanțe scurte, autonomia totală mai mică pe care o vei avea la dispoziție probabil nu îți va face probleme. Dacă, însă, călătoria este una mai lungă, e necesar să o planifici cu mai multă atenție decât vara. Identificarea unei stații de încărcare suplimentare pe traseu și o oprire în plus s-ar putea să facă diferența între a conduce sau a merge pe jos.
  • Dar ține minte, chiar dacă ajungi într-o situație dificilă, poți să te bazezi pe serviciul de asistență rutieră de la Allianz-Țiriac. Asigurarea My Electric Car include asistență imediată precum tractarea mașinii până la cel mai apropiat service sau stație de încărcare. Dacă este posibil, un specialist va veni să îți repare mașina pe loc.
  • Acoperirea de asistență rutieră extinsă îți oferă în plus cazare la hotel și suport pentru organizarea reîntoarcerii acasă dacă mașina ta se defectează sau este implicată într-un accident. Indiferent de opțiunea aleasă, te poți baza pe sprijinul Allianz-Țiriac. Îți vom fi alături 24/7 și te vom ajuta să rămâi în siguranță.  
 
 
Departament comunicare
Pentru informatii suplimentare:
contact.presa@allianztiriac.ro
Iti oferim suport