Chiar daca devin din ce in ce mai comune, vehiculele electrice inca prezinta o noutate. Astfel ca e normal sa ridice numeroase intrebari in ceea ce priveste siguranta.
 
  • Toti producatorii de masini aplica o serie de teste de siguranta fiecarui model. La fel se procedeaza si in cazul masinilor electrice. Evaluarile de siguranta arata ca masinile electrice sunt cel putin la fel de sigure ca cele pe combustie clasica. Multe dintre modelele electrice existente pe piata se situeaza clar in partea de top a clasamentului. E de retinut faptul ca in proiectarea masinilor electrice, producatorii auto trebuie sa ia in considerare toate aspectele pe care le iau si in cazul masinilor clasice. Franele, farurile, centurile, airbag-urile, sistemele active de siguranta precum controlul stabilitatii, franele anti-blocare, franarea autonoma in cazuri de urgenta, avertizarea de proximitate, atentionarea de parasire a benzii – toate aceste sisteme sunt deja pe piata de multi ani, astfel ca ne putem astepta ca variantele imbunatatite ale acestora sa ajunga pe masinile electrice. Aceste sisteme, combinate cu echipamentele masinii – centuri, lumini, sisteme de avertizare, etc. – constituie un anume nivel de siguranta. Analizand cateva evaluari de la Euro NCAP in ceea ce priveste siguranta, observam ca majoritatea masinilor electrice primesc cel mai inalt scor, acela de cinci stele. Asta inseamna pe de o parte ca, in cazul unei coliziuni, aceste masini protejeaza extrem de bine soferul si pasagerii, iar in cazul in care masina loveste un pieton, acesta este protejat de anumite sisteme de siguranta. 
 

Statistici in ceea ce priveste siguranta masinilor electrice

  • Statisticile arata ca in segmentul masinilor mici, de oras, sunt mai putine accidente cauzate de masinile electrice, in timp ce in segmentele de lux, SUV si supercars, masinile electrice produc cu 40% mai multe accidente. Unii experti spun ca acest fapt se datoreaza acceleratiei si franarii masinilor electrice. Cand vine vorba de masinile pe benzina, chiar si la cele puternice, motorul are nevoie sa ajunga la o anumita turatie pentru a-si atinge potentialul. Pe de alta parte, masinile electrice pot genera puterea maxima in orice moment alege soferul. Expertii spun ca aceasta poate fi explicatia procentului ridicat din statistici. Acestia compara fenomenul cu un „sofer de duminica” aflat brusc la volanul unui Ferrari. Nefiind obisnuit cu acceleratia, pierde controlul masinii destul de repede. 
 

Elefantul din camera

  • Foc. Combustie spontana. Explozie. Baterii supraincalzite. O masina care explodeaza sau ia foc. Metal topit pe marginea drumului. In stilul Mad Max. Desi astfel de incidente nu sunt comune, si-au facut locul in imaginatia publica. Cu toate acestea, majoritatea masinilor electrice sunt propulsate de baterii lithium-ion. Da, aceste baterii contin electroliti inflamabili. Si nu, nu este usor ca aceste baterii sa ia foc.
  • Incendiile spontane in cazul masinilor electrice sunt atat de rare, incat nu sunt suficiente cazuri pentru a construi o statistica. In teorie, pentru ca o baterie sa ia foc, ar trebui ca una dintre celule sa fie gaurita. Acest defect poate provoca un scurt circuit, cauzand incingerea celulei, incalzind electrolitii la sute de centigrade, ceea ce poate incalzi apoi si celulele din jur, cauzand astfel o reactie in lant.
  • In primul rand, majoritatea bateriilor sunt amplasate intr-o zona, in care nu sunt predispuse la  defectiuni sau lovituri in cazul unui accident. In al doilea rand, din ce in ce mai multi producatori aleg sa amplaseze bateriile in carcase de aluminiu, care fac putin probabil ca o celula sa fie penetrata si actioneaza si ca o bariera impotriva focului. In al treilea rand, bateriile sunt monitorizate si pot fi dezactivate de sistemul de siguranta al masinii. In al patrulea rand, din ce in ce mai multi producatori apeleaza la racirea lichida pentru a face sistemul chiar si mai sigur. Expertii afirma ca sansele ca un vehicul electric sa ia foc sunt de 1 la un milion. 
Departament comunicare
Pentru informatii suplimentare:
contact.presa@allianztiriac.ro
Iti oferim suport