Cei care fac tranzitia spre o masina electrica se tem de doua lucruri: primul – daca sunt suficiente statii de reincarcare? Si al doilea – ce se intampla daca se strica bateria?
 
  • Daca prima problema e pe cale sa se rezolve pe masura ce apar din ce in ce mai multe statii de incarcare, a doua insa ramane. Exista din ce in ce mai multi cumparatori pentru masinile electrice si din ce in ce mai multe tari care isi incurajeaza cetatenii sa aleaga mobilitatea verde, astfel ca nu e de mirare ca piata masinilor electrice este in crestere. Ce se intampla insa in cazul masinilor electrice second hand? In acest caz durata de viata a bateriei reprezinta o preocupare si mai mare, mai ales cand vine vorba de costurile pentru inlocuire.
 

E nevoie sa spargeti pusculita?

  • Costurile pentru inlocuirea unei baterii electrice difera in functie de avaria produsa unitatii centrale. Daca bateria a trecut prin multiple cicluri de incarcare si descarcare, capacitatea sa va scadea. Va dura mai putin sa fie incarcata, dar nu va tine la fel ca la inceput. Acesta este cel mai comun scenariu in cazul unei masini electrice second hand cu multi kilometri la bord. Iar asta inseamna un cost ridicat de inlocuire a bateriei.
  • Cat costa mai exact inlocuirea bateriei cu una noua? Costurile pot ajunge uneori si la €20.000 si depind  de producator si de capacitatea noii baterii. In general, bateriile pentru masinile electrice noi costa intre €120 - €250 pe kilowatt-ora, sau kWh. Cu cat iti doresti ca noua baterie sa stocheze mai multa energie, cu atat costurile vor fi mai mari. Vestea buna este ca tehnologiile pentru baterii noi avanseaza constant, iar costurile sunt in scadere de la aproximativ €230 pe kilowatt-ora in 2016 la €137 in 2020. Iar pentru 2030 se preconizeaza chiar si costuri de €50 - €80.
 

Alte optiuni

  • Sa obtii o baterie complet noua de la producatorul auto nu este singura varianta. Ce mai poti face este sa cauti produse aftermarket. Este posibil sa nu aiba toate insemnele brand-ului, dar sunt sanse sa fie la fel de performante ca produsele originale. Astfel poti eficientiza costurile.
  • Chiar si asa, tot este nevoie de  un buget semnificativ. Poti sa scazi si mai mult costurile?
  • Cu siguranta raspunsul este afirmativ. Daca optezi pentru o baterie second hand in stare buna. Avand in vedere ca sunt din ce in ce mai multe autoturisme electrice pe sosele, inevitabil acestea ajung sa fie implicate in accidente. Uneori devine prea costisitor ca masina sa fie reparata, sau aceasta este radiata pe loc. Alteori proprietarul afla ca este mai avantajos sa vanda piesele masinii, sau pur si simplu sa o dea la fier vechi. Iar aici intervin “vanatorii” de baterii. Daca ai noroc, in felul acesta, te poti alege cu o baterie in stare foarte buna.
  • Dar cum faci sa gasesti o baterie care sa coste mai putin chiar si decat una second hand?
  • Exista o modalitate de a mentine costurile la minimum. Dar aceasta optiune poate necesita mai multa alergatura si efort pentru a gasi un specialist care sa o repare, caz in care  ai putea reduce costurile de inlocuire la minimum. Bateria unei masini electrice ar trebui de fapt privita ca un pachet. Aceasta este formata din mai multe celule individuale, conectate in serie si in paralel, pentru a genera voltajul optim, a elibera controlat curentul si a se incarca. Uneori, problema cu pachetul de baterie care nu rezista prea mult incarcat, sau care elibereaza prea putini vati sau amperi, este posibil sa fie cauzata doar de o singura, sau de cateva celule stricate. Cu suficient timp la dispozitie, experienta si echipamentul necesar, un specialist poate identifica fix acele „mere stricate” pentru a le schimba cu altele noi. Iar costul este doar o fractiune din cel necesar pentru a schimba intreaga baterie. In acest proces este de asemenea recomandat sa se verifice conexiunile dintre celulele individuale. Murdarirea, oxidarea sau defectele mecanice pot cauza o conexiune defectuoasa sau pot duce la incapacitatea de a conduce energia in mod optim. Din acest motiv, intreaga baterie poate fi perceputa de computerul de bord ca fiind defectata.
Departament comunicare
Pentru informatii suplimentare:
contact.presa@allianztiriac.ro
Iti oferim suport