Comunicate de presa
Allianz-Tiriac

“Nu vor exista incarcari artificiale de preturi pentru niciunul dintre clientii nostri, pentru niciuna dintre categoriile de soferi, fie ei persoane fizice sau reprezentanti ai unei companii”, declara directorul general al Allianz-Tiriac, Virgil Soncutean.

“Tarifele noastre in vigoare astazi vor continua sa operezefara modificari si dupa intrarea in vigoare a Hotararii de Guvernprivind impunerea unor preturi RCA maximale,cu un singur amendament: ele vor fi plafonate de nivelul primelor maxime stabilite prin actul normativ amintit.”

Allianz-Tiriac infirma astfel zvonurile intens vehiculate care dadeau ca sigura o creste a tarifelor RCA pentru persoane fizice in perioada imediat urmatoare.Cert este ca aplicarea Hotarari de Guvern (HG) ce impune tarife de prima maxime RCA va accentua dezechilibrele financiare la nivelul segmentului de asigurari auto obligatorii pentru ca prevederile sale promoveaza un model economic neviabil din punct de vedere financiar care, pentru companiile de asigurari, inseamna garantia unei pierderi certe.

Virgil Soncutean:“Statul ne cere sa subventionam cateva segmente de clienti. Suntem condamnati la pierderi sigure. Daca pentru actionarii companiilor de asiguraricostul de a face afaceri in Romania va creste cu certitudine, pentru partenerii nostri de distributie va insemna provocarea de a mai raspunde inca odata la intrebarea:<mai are sens sa ramanem in aceasta industrie?>.

Pierderile proiectate ca urmare a aplicarii unor prime RCA maximale vor fi impartite intre asiguratori si partenerii de distributie–agenti si brokeri. Am ales sa nu notificam tarife noi inainte de intrarea in vigoare a HG, si, pe cale de consecinta, sa nu transferam artificial acest cost suplimentar clientilor existenti ale caror prime se afla sub pragul maximal.Si asta, fara a afecta procesele de despagubire, calitatea serviciilor noastre in legatura cu care nu suntem dispusi sa facem compromisuri.Vom continua sa ne achitam toate obligatiile de plata cu aceeasi promptitudine, la fel de corect.

Reamintim ca Allianz-Tiriac Asigurari detine o cota de piata de circa 8% pe segmentul RCA, dependenta afacerilor sale de asigurari generale de RCA fiind mult mai redusa decat la nivelul agregat al pietei asigurarilor. Ponderea RCA in portofoliul de asigurari generale Allianz-Tiriac este de 25%, in timp ce la nivelul pietei se inregistreaza un procent de 54%.

Allianz-Tiriac Asigurari continua sa sustina ca dezvoltarea pietei libere, pe baze concurentiale, este singura varianta viabila pentru functionarea corecta a sistemului de asigurare de raspundere civila auto pentru pagube produse tertilor din accidente auto (RCA). Impunerea unui model economic ce prevede controlul preturilor finale RCA va decupla tarifele aplicate de profilul de risc al soferului asigurat.

„Ne indepartam de principiile care ar trebui sustinute de toata lumea, respectiv corelarea pretului cu profilul de risc al clientului”, arata Aurel Badea, director executiv subscriere in cadrul Allianz-Tiriac.

„Prin impunerea unor preturi controlate, are loc o decuplare a costului cu asigurarea de riscul pe care respectiva polita il acopera. Asta inseamna ca unele categorii de clienti vor fi subventionate –2de exemplu transportatorii.In plus, incurajarea unui comportament responsabil in trafic va fi drastic limitata.”Intrarea in vigoare aHG ce stabileste tarife maxime pentru asigurarea RCA ar urma sa complice lucrurile, in loc sa le simplifice. In mod cert, echilibrele financiare la nivelul pietei asigurarilor vor fi afectate. Or, problemele sectoriale care au generat inclusiv falimente ale unor asiguratori au avut drept principala cauza practicarea unor tarife RCA nesustenabile.Daca nu cumva se doreste perpetuarea controlului administrativ alpreturilor RCA –ceea ce, practic, nu va fi permis de statutul de membru al statului roman la Uniunea Europeana -, nu mai tarziu decat peste 6 luni metodologia de definire a tarifelor RCA va trebui recuplata la mecanismele de operare specifice unei piete libere, bazataexclusivpe principii concurentiale.Virgil Soncutean, directorul general al Allianz-Tiriac: „Controlul preturilor RCA este un mare pas inapoi. Aceasta abordare va crea distorsiuni functionale pe o piata care are inca rani deschise tocmai din cauza unor strategii de tarifare nesustenabile promovate in trecut de unii asiguratori.Sa nu uitam faptul ca nota de plata a unor asiguratori care au iesit din piata RCA este inca deschisa, iar platile sunt facute de catre asiguratorii care au ramas, practicand preturi corecte.Este o falsa impresie ca un asemenea control va avea efecte pozitive,pe termen lung.”Pentru Allianz-Tiriac, cele 6 luni in care urmeaza sa functioneze metodologia de control a tarifelor RCA reprezinta un exercitiu inedit care, in mod cert, va avea efecte negative asupra profitabilitatii segmentului auto. „Suntem fermi in a sustine ca aplicarea acestui mecanism de functionare a pietei RCA pe baza de tarife normate trebuie sa fie o masura punctuala, conjuncturala, de cat mai scurta durata. Tinand cont de faptul ca noi nu credem in viabilitatea acestei solutii, este greu de crezut ca vom putea sa ne adaptam la unasemenea model care sa ramana operational timp de mai mult de 6 luni”, conchide directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari.

Allianz-Tiriac Asigurari
Departamentul Comunicare
Bucuresti, 1 noiembrie 2016

Pentru informatii suplimentare va rugam contactati:

Toate declaraţiile si pozitiile exprimate in acest document se afla sub incidenta specificatiilor de mai jos: Anumite declaraţii prezentate în acest document se pot referi la aşteptări viitoare şi la alte proiecţii, care se bazează pe evaluările şi previziunile curente ale administratorilor şi implică riscuri şi incertitudini cunoscute şi necunoscute, care pot determina ca rezultatele, performanţele actuale să evolueze în mod diferit faţă de estimările exprimate sau sugerate în declaraţiile prezentate. Înplus, expresii precum „ar putea, va fi, ar trebui, se aşteaptă, planifică, intenţionează, anticipează, crede, estimează, previzionează, potenţial sau continuă” şi alte expresii similare se referă la proiecţii şi aşteptări pentru viitor.Rezultatele, performanţele obţinute în practică sau evenimentele pot fi diferite de cele exprimate în asemenea declaraţii, fiind influenţate, fără a fi limitate, de: (i)condiţiile economice generale, inclusiv condiţiile economice particulare ale activităţilor de bazăaleAllianz şi pieţelor principale în care operează; (ii) performanţele înregistrate de pieţele financiare, inclusiv pe pieţele în creştere; (iii) frecvenţa şi gravitatea evenimentelor asigurate; (iv) nivelul mortalităţii şi tendinţele acesteia; (v) nivelele de persistenţă; (vi) dimensiunea creditelor neperformante; (vii) nivelul ratelor dobânzii; (viii) ratele de schimb valutar; (ix) modificări ale mediului concurenţial; (x) schimbări ale legislaţiei şi reglementărilor, inclusiv schimbări referitoare la convergenţa monetară şi Uniunea Monetară Europeană; (xi) schimbări în politicile băncilor centrale şi/sau ale guvernelor; (xii) impactul achiziţiilor, (xiii) măsurile de reorganizare, precum şi de alţi (xiv) factori competitivi, la nivel naţional, regional sau global. Mulţi dintre aceşti factori pot apărea sau se pot manifesta mai pronunţat ca urmare a activităţilor teroriste şi a consecinţelor acestora.Compania nu îşi asumă nici o obligaţie de a actualiza orice informaţie referitoare la proiecţiile viitoare eventual exprimate în acest document