Comunicate de presa
Allianz-Tiriac

ASF-Indicatori conformitate societati de asigurari 2016

Comunicat de presa

Publicat pe 7 decembrie 2016

Virgil Soncutean
CEO Allianz-Tiriac Asigurari

„In ultimii ani, Allianz-Tiriac a inregistrat o reducere anuala constanta atat la nivelul tuturor petitiilor primite, dar si la nivelul petitiilor intemeiate referitoare la dosarele de dauna, un obiectiv pe care il urmarim cu consecventa pentru a le putea oferi clientilor nostri cele mai bune solutii si cea mai buna experienta in relatie cu noi. Raportul ASF, publicat pe 10 aprilie sustine, inca o data, faptul ca eforturile noastre sunt vizibile si se reflecta  in gradul de satisfactie a clientilor nostri. Multumim pentru increderea acordata!”

Comunicat ASF, preluare:

Bucuresti, 10 aprilie 2017 –Analiza comparativa a valorilor celor trei indicatori specifici calculati de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) pentru a stabili gradul de conformitate a conduitei entitatilor supravegheate releva ca cinci societati de asigurare si-au mentinut incadrarea in gradul de conformitate bun, o societate de asigurare si-a imbunatatit activitatea in ceea ce priveste respectarea drepturilor si a nevoilor financiare ale consumatorilor sai, dar se mentine la un grad de conformitate mediu privind ceilalti indicatori, in timp ce doua societati si-au pastrat incadrarea in gradul de conformitate redus.  

In aplicarea metodologiei au fost luate in calcul datele statistice, aferente anului 2016, din evidentele Directiei Relatii cu Publicul, Petitii si Educatie Financiara, in ceea ce priveste petitiile referitoare la activitatea societatilor de asigurare, precum si informatiile transmise ASF de catre asiguratori, prin rapoartele trimestriale.

 Cei trei indicatori, care au fost creati dupa modele utilizate la nivel international, sunt:

 • Indicatorul petitii/contracte - Ip/contracte - exprima gradul de conformitate a produselor unei societati cu drepturile si nevoile financiare ale consumatorilor de asigurari;
 • Indicatorul petitii/daune avizate - Ip/daune - exprima gradul de indeplinire a obligatiilor societatii in activitatea de instrumentare si lichidare a dosarelor de dauna;
 • Indicatorul petitii favorabile/daune avizate – Ipf/daune - exprima gradul de conformitate a solutiilor adoptate in dosarele de dauna cu prevederile legale/contractuale.

Pe baza analizei acestor indicatori se poate realiza o clasificare a entitatilor supravegheate si/sau reglementate de catre ASF, in grade de conformare bune, medii si reduse, astfel:

 • Valorile indicatorilor sub nivelul de referinta al pietei de 100% denota un grad bun de conformitate;
 • Indicatorii cu valori intre 100% si 200% denota un grad mediu de conformitate;
 • Indicatorii cu valori peste 200% denota un grad scazut de conformitate.

Un procent cat mai mic al indicatorului respectiv arata un grad cat mai mare de conformitate.

 In urma centralizarii si analizarii indicatorilor pentru primele zece societati de asigurare care au inregistrat cele mai multe petitii la ASF, societati autorizate sa practice activitatea de asigurare in Romania, a rezultat urmatoarea situatie:

Allianz-Tiriac S.A., Generali Romania S.A. si Groupama S.A. se incadreaza intr-un grad de conformare bun pentru toti indicatorii calculati, valorile fiind sub pragul de 50%:

-          Allianz-Tiriac S.A. – Ip/c = 22%; Ip/d = 16%; Ipf/d = 9%

-          Generali Romania S.A. – Ip/c = 40%; Ip/d = 28%; Ipf/d = 14%

-          Groupama S.A. – Ip/c = 35%; Ip/d = 23%; Ipf/d = 10%

 • Omniasig VIG S.A. se incadreaza intr-un grad de conformare bun pentru toti indicatorii calculati, valorile Ip/d si Ipf/d fiind sub pragul de 50%: 

-          Ip/c = 68%; Ip/d = 39%; Ipf/d = 23%

 • Uniqa Asigurari S.A. se incadreaza intr-un grad de conformare bun pentru toti indicatorii calculati, valoarea Ipf/d fiind sub pragul de 50%:

-          Ip/c = 81%; Ip/d = 54%; Ipf/d = 40%

 • Euroins S.A. se incadreaza intr-un grad de conformare bun pentru Ip/c si mediu pentru ceilalti doi indicatori:

-          Ip/c = 83%; Ip/d = 162%; Ipf/d = 119%

 • Carpatica Asig S.A. s-a incadrat intr-un grad de conformare bun pentru Ip/c si redus pentru Ip/d si Ipf/d, ceea ce arata faptul ca societatea a avut deficiente in ceea ce priveste activitatea de instrumentare a dosarelor de dauna si in ceea ce priveste conformitatea solutiilor adoptate cu prevederile legale/contractuale:

-          Ip/c = 83%; Ip/d = 266%; Ipf/d = 286%

ASF a decis retragerea autorizatiei de functionare a societatii Carpatica Asig S.A. ca urmare a deteriorarii indicatorilor financiari cu privire la cerintele minime de capital si de solvabilitate.

 • Asirom VIG S.A. si City Insurance S.A. se incadreaza intr-un grad de conformare redus pentru toti indicatorii, ceea ce arata ca societatile nu s-au preocupat indeajuns de respectarea drepturilor si nevoilor financiare ale consumatorilor sai, au deficiente in ceea ce priveste activitatea de instrumentare a dosarelor de dauna si in ceea ce priveste conformitatea solutiilor adoptate cu prevederile legale/contractuale:

-          Asirom VIG S.A. – Ip/c = 251%; Ip/d = 348%; Ipf/d = 371%

-          City Insurance S.A. – Ip/c = 275%; Ip/d = 535%; Ipf/d = 668%

Valorile rezultate cu privire la societatile Asirom VIG S.A. si City Insurance S.A. confirma situatiile de fapt constatate in cadrul controalelor efectuate in cursul anului 2016. Conducerile celor doua companii de asigurare au fost sanctionate de catre Consiliul ASF, totodata stabilindu-se in sarcina acestora obligatia intocmirii unor planuri de masuri in vederea remedierii celor constatate. City Insurance S.A. este in procedura de supraveghere speciala pe baza de plan de redresare din aprilie 2016, dar masurile de recapitalizare nu au fost indeplinite. Asirom VIG S.A. a efectuat o majorare de capital de 84,5 milioane de lei, care ii imbunatateste lichiditatea si solvabilitatea.

 • Forte Asigurari – Reasigurari S.A. s-a incadrat intr-un grad de conformare redus pentru toti indicatorii, valorile acestora fiind foarte mari comparativ cu valorile indicatorilor calculati pentru celelalte societati de asigurare:

-          Ip/c = 2595%; Ip/d = 2465%; Ipf/d = 2813%.

ASF a decis retragerea autorizatiei de functionare a societatii Forte Asigurari, ca urmare a deteriorarii indicatorilor financiari cu privire la cerintele minime de capital si de solvabilitate.

Allianz - Indicatori conformitate societati de asigurari 2016 - Raport ASF

*) graficul nu evidentiaza societatea Forte Asigurari S.A. deoarece valorile indicatorilor calculati pentru aceasta societate sunt foarte mari comparativ cu valorile indicatorilor calculati pentru celelalte societati de asigurare

Mai multe detalii referitoare la analiza indicatorilor defalcati pe categorii de asigurari (cu detalierea pe asigurarile generale) puteti gasi in raportul exhaustiv publicat aici.

 *********

Despre ASF

 

ASF este autoritatea nationala, infiintata in anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobata prin Legea 113/2013, pentru reglementarea si supravegherea pietelor asigurarilor, a pensiilor private, precum si a pietei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de functionare a celor trei sectoare, care insumeaza peste 10 milioane de participanti.

Mai multe informatii puteti gasi pe www.asfromania.ro

Allianz-Tiriac Asigurari
Departamentul Comunicare
Bucuresti, 7 decembrie 2016

Pentru informatii suplimentare va rugam contactati:

Toate declaraţiile si pozitiile exprimate in acest document se afla sub incidenta specificatiilor de mai jos: Anumite declaraţii prezentate în acest document se pot referi la aşteptări viitoare şi la alte proiecţii, care se bazează pe evaluările şi previziunile curente ale administratorilor şi implică riscuri şi incertitudini cunoscute şi necunoscute, care pot determina ca rezultatele, performanţele actuale să evolueze în mod diferit faţă de estimările exprimate sau sugerate în declaraţiile prezentate. Înplus, expresii precum „ar putea, va fi, ar trebui, se aşteaptă, planifică, intenţionează, anticipează, crede, estimează, previzionează, potenţial sau continuă” şi alte expresii similare se referă la proiecţii şi aşteptări pentru viitor.Rezultatele, performanţele obţinute în practică sau evenimentele pot fi diferite de cele exprimate în asemenea declaraţii, fiind influenţate, fără a fi limitate, de: (i)condiţiile economice generale, inclusiv condiţiile economice particulare ale activităţilor de bazăaleAllianz şi pieţelor principale în care operează; (ii) performanţele înregistrate de pieţele financiare, inclusiv pe pieţele în creştere; (iii) frecvenţa şi gravitatea evenimentelor asigurate; (iv) nivelul mortalităţii şi tendinţele acesteia; (v) nivelele de persistenţă; (vi) dimensiunea creditelor neperformante; (vii) nivelul ratelor dobânzii; (viii) ratele de schimb valutar; (ix) modificări ale mediului concurenţial; (x) schimbări ale legislaţiei şi reglementărilor, inclusiv schimbări referitoare la convergenţa monetară şi Uniunea Monetară Europeană; (xi) schimbări în politicile băncilor centrale şi/sau ale guvernelor; (xii) impactul achiziţiilor, (xiii) măsurile de reorganizare, precum şi de alţi (xiv) factori competitivi, la nivel naţional, regional sau global. Mulţi dintre aceşti factori pot apărea sau se pot manifesta mai pronunţat ca urmare a activităţilor teroriste şi a consecinţelor acestora.Compania nu îşi asumă nici o obligaţie de a actualiza orice informaţie referitoare la proiecţiile viitoare eventual exprimate în acest document